Spalatul pe maini la copii

Spalatul pe maini la copii

    Spalatul pe maini este o regula de igiena obligatorie, care trebuie respectata de toti copiii. Insa acestia nu sunt foarte incantati atunci cand vine vorba de respectarea regulilor, de aceea trebuie ajutati sa le respecte in felul lor caracteristic: prin joaca si prin trucuri care sa le atraga atentia asupra acestui obicei si sa-l implementeze in rutina zilnica.
     Expertii sustin ca 20 de secunde este timpul ideal alocat unui spalat pe maini pentru ca totii germenii sa fie indepartati.
    Tot ei spun ca in randul copiilor acest timp este cu mult scurtat, iar media in care copiii lasa apa sa curga pentru a se spala pe maini este de maxim 5 secunde.

maini
    Pentru a-l determina sa stea cu manutele in apa si sapun timp de 20 de secunde trebuie sa te folosesti de cateva tertipuri:

Exista si modele de sapun care te ajuta sa observi cand micutul are manutele curate – acest sapun isi schimba culoarea in momentul in care toti germenii au fost indepartati complet; in acest fel nu mai trebuie sa numeri pana la 20.
Foloseste o clepsidra sau un alt obiect amuzant care sa-l stimuleze timp de 20 de secunde, pentru a intra in jocul tau de a-l face sa-si curete bine manutele;
Indeamna-l sa fredoneze cantecelul lui favorit (asigura-te ca are in jur de 20 de secunde) sau sa recite o poezie in timpul in care se spala pe maini – cand poezia s-a terminat si manutele sunt curate;
Roaga-l sa numere incet pana la 10 sau normal pana la 20 si abia apoi sa inchida apa; in acest fel il inveti si sa numere;

     Inventeaza o sintagma pe care sa i-o repeti mereu!

 
O sintagma de genul "udam, sapunim, rotim si clatim" il va ajuta pe cel mic sa invete pasii corecti care trebuie urmati intr-o singura sedinta de spalat pe manute: mai intai udam manutele, apoi sapunim, rotim (adica intindem bine sapunul in toate zonele mainilor, prin trecerea unei maini peste cealalta in sens rotativ) si clatim bine. Repeta mereu pasii, astfel incat sa nu sara niciodata vreo etapa!
maini3_400

    Sapunul si prosopelul trebuie sa fie atractive pentru el!

Alege unele sa fie cat mai colorate, eventual imprimate cu jocul sau desenul lui favorit pentru a-l atrage mai mult. De asemenea, mirosul sapunului este esential, trebuie sa fie pe placul lui asa ca afla care dintre miresmele de sapunuri pentru copii ii rasfata nasucul mai mult si cumpara-l!

 
    Cantecel constructiv pentru spalatul manutelor (sau poezioara)

Daca vei crea sau vei adapta o poezie sau un cantecel pentru rutina spalatului pe manute, copilul va fi incantat sa repete aceasta activitate. Foloseste-te in poezioara ta de cuvinte cheie ca "manute", "spalat", "sapun" si adauga si termeni jucausi care ii plac lui: animalute, masinute, personaje de poveste etc. Nu trebuie sa o copiezi de undeva, o poti crea chiar tu! Sau daca ti se pare greu, atunci poti sa tesi o povestioara pe tot parcursul procesului spalarii manutelor.

 
    Copiii sunt atrasi de spuma si de balonasele din sapun. Doar le stiu bine inca din timpul baitei, din jocurile din cadita. Nimic nu il face mai fericit pe micutul tau decat sa aiba parte de o joaca zdravana cu spuma de pe mainile lui. Joaca-te cu el, dar explica-i si de ce face acest lucru si ce se intampla cand isi freaca manutele cu spuma, pentru a intelege si utilitatea din spatele jocului!

maini2
    Asigura-i conditiile propice pentru a se spala pe manute

Daca vrei ca micutul tau sa nu evite sa se spele pe maini, atunci trebuie sa ii facilitezi calea catre a-si crea un astfel de reflex:

Pune-i un scaunel pentru a ajunge la chiuveta;
Cumpara-i un prosopel care sa fie doar al lui; daca este unul cu personajul preferat din desene animate, cu siguranta va fi si mai atragator;
Cumpara-i si un sapunel special pentru el, care sa nu fie nici prea mare (sa nu-l scape din manuta) si, eventual, sa aiba o forma interesanta.


    Repeta constant pasii, etapele precum si momentele cheie in care trebuie sa se spele pe manute. De exemplu, cand veniti din parc, trebuie sa repetati impreuna pasii: ne descaltam, ne dezbracam si fugim direct la baie pentru a ne spala pe maini si a omori toti microbii! Fa si tu acest lucru cu el, pentru ca altfel i se va parea o neconcordanta intre ceea ce ii spui si ce faci!

 maini4_400