Un simt al umorului bine dezvoltat reprezinta un punct forte pe care copiii se pot baza in viata. Un copil care are simtul umorului bine dezvoltat:
Propune idei neconventionale sau moduri de gandire
- Vede lucrurile din mai multe perspective, altele decat cele obisnuite
- Se bucura si participa la aspectele vesele ale vietii
- Nu se ia prea in serios
- Este spontan
- Vede dincolo de lucruri
Copiii isi pot dezvolta simtul umorului inca de la o varsta foarte mica. Insa ceea ce este amuzant pentru un bebelus, nu este amuzant si pentru un adolescent. Pentru a va ajuta copiii la fiecare etapa de dezvoltare, este important de stiut ceea ce ii amuza.
Copiii nu inteleg simtul umorului, insa stiu cand zambiti si cand sunteti fericit. Cand dumneavoastra sunteti veseli si va amuzati, acestia zambesc sau rad, va simt bucuria si va imita. Copiii sunt foarte receptivi la stimuli fizici, cum ar fi gadilatul sau joaca cu burtica.
Pe masura ce copiii merg la gradinita si de acolo mai departe, jocurile de cuvinte, exagerarile si cazaturile vor fi foarte amuzante pentru ei. Pot descoperi placerea de a spune glume simple si vor repeta aceleasi glume la nesfarsit.
Nu este niciodata prea devreme pentru a-l ajuta pe copilul dumneavoastra sa isi dezvolte simtul umorului. Zambetele si rasetele copilului dumneavoastra sunt atat de incantatoare incat faceti acest lucru intuitiv: zambiti, va jucati cu burtica lui sau il gadilati.
Una din cele mi bune metode de a face acest lucru inca din anii copilariei, este de a petrece zilnic timp impreuna cu cei mici, fiind receptivi la majoritatea oportunitatilor pe care acestia vi le ofera pentru a zambi si a rade.
Creati un mediu de viata plin de umor. Inconjurati-va copiii de carti amuzante cu imagini, cu glume si benzi desenate. De asemenea, lasati-i sa se uite la emisiunile TV amuzante si la filme pentru copii, ajutandu-i sa faca alegeri bune, iar apoi sa se bucure de ele.
Invatati-i pe copii ca adultii sunt amuzanti si ca ei pot fi de asemenea amuzanti. Faceti in asa fel incat ca umorul sa faca parte in permanenta din interactiunile cu copiii dumneavoastra si incurajati-i sa impartaseasca observatii sau reactii amuzante, chiar si atunci cand sunteti in preajma altor adulti.
Nu doriti sa le stricati distractia, insa copiii au nevoie de limite atunci cand vine vorba de umor. Nu doriti sa incurajati intentia rea sau glumele care nu sunt amuzante, asa ca dati dovada ca sunteti un model de urmat si evitati sa utilizati umorul in acest sens. Daca cel mic spune o gluma nepotrivita care jigneste, nu radeti. Explicati-i copilului de ce acea gluma nu este amuzanta.
Mai presus de orice, umorul este o actiune sociala. De aceea razi mai tare la un film amuzant atunci cand il vizionezi la teatru impreuna cu alte persoane care rad in jurul tau decat acasa, singur, pe canapea.