Pasta de dinti

Pasta de dinti

    Pentru intarirea smaltului dentar, este esential sa se foloseasca o pasta de dinti cu fluor. Pastele de dinti pentru adulti nu trebuie pasta_400sa aiba in compozitie mai mult de 15% fluor, iar cele pentru copii, cel mult 0,03% fluor. Asadar, e bine ca adultii si copiii sa aiba paste de dinti diferite. Fluorul, in genere, este extrem de toxic pentru organism, la fel si pentru microorganismele din cavitatea bucala, dar este benefic, in cantitati optime, pentru mineralizarea smaltului. Pentru o curatarea mai puternica, trebuie alese paste mai putin abrazive; cele mai indicate sunt cele care contin bicarbonat de sodiu (baking soda). DAca sunt probleme cu gingiile (sangerari, retrageri ale gingiei), este necesar sa se aleaga o pasta de dinti fara abrazivi.
    In cazul in care dintii sunt sensibili la variatiile de termperatura, medicul stomatolog va recomanda o pasta de dinti speciala. Este bine de stiut ca folosirea indelungata a unei paste de dinti care albeste dintii poate ataca smaltul dintilor. Cantitatea de mentol continuta in pasta este importanta - e o chestiune de gust si de efect antibacterian; mentolul, fiind un ulei volatil, va actiona mai multa vreme in cavitatea bucala si in zone greu accesibile periajului normal. Indiferent de tipul de pasta ales, trebuie retinut ca numai un periaj corect - ca tehnica, durata si frecventa - completeaza calitatea pastei de dinti.
pasta2_400
    Alte produse necesare unei igene dentare sunt:

  Apa de gura este recomandata datorita faptului ca, prin clatire, poate ajunge in spatii din cavitatea bucala care nu pot fi curatate cu periuta de dinti. Are efect antibacterian si miros foarte placut. Dupa fiecare spalare pe dinti, se va face o clatire cu apa de gura, 20-30 de secunde. Folosirea acesteia va fi limitata strict la perioada recomandata de catre mediul stomatolog, putand avea efecte secundare. Foarte rar este recomandata copiilor
  Periuta interdentara curata spatiile dintre dinti, care sunt de multe ori punctul de plecare al cariei dentare. Pentru purtatorii de implante dentare, pentru copiii cu aparate ortodontice fixe, folosirea periutei interdentare este obligatorie. Daca dintii sunt inghesuiti si nu se poate introduce periuta interdentara, se va folosi ata dentara
  pasta4_400Ata dentara nu are efect antibacterian, dar este eficienta prin faptul ca ajuta la eliminarea resturilor care nu au iesit la periaj si are un efect de gresare asupra suprafetelor de contact dintre dinti, eliminand frictiunea si distrugerea smaltului in acele suprafete sau puncte. Se recomanda folosirea atei dentare si la dentitia temporara, imediat ce dintii de lapte au contacte interproximale ce pot retentiona resturile alimentare. Important! Intodeauna ata dentara se foloseste inainte de spalatul pe dinti, nu dupa.
  Guma de mestecat este recomandata in igiena dentara, cu conditia sa nu contina zahar. Daca nu exista alta solutie, se va consuma doar ocazional. Efectul gumei de mestecat este de curatare mecanica si stimulare a productiei de saliva, care neutralizeaza acizii prezenti in gura dupa o masa copioasa.