Parazitii intestinali la copii

Parazitii intestinali la copii

    Manifestarile bolii difera in functie de faza ciclului evolutiv al parazitului. Astfel, in faza de migratie, pot aparea tulburari respiratorii si alergice: crize de tuse, expectoratie, dureri de cap, urticarie, mancarimi ale pielii si ale nasului, dureri de articulatii. Subliniez ca in cazul infestarii cu anumiti paraziti, copilul poate prezenta fenomene respiratorii gen spasm bronsiolitic. Asta deoarece prezenta paratilor in organism poate duce la o "aparenta"  pneumopaie fara microb sau virus. para2_400
    Cand tusea este provocata de raceala apare febra, curgerea nasului, dureri in git. In faza intestinala de infestare cu limbrici, manifestarile depind de numarul parazitilor si de sensibilitatea gazdei, respectiv a copilului: lipsa poftei de mancare, colici, balonari, jena sau durere abdominala mai ales in zona buricului, diaree sau constipatie, varsaturi, nervozitate, tulburari senzitive.

    Giardia: in mod normal orice copil face cel putin trei episoade de infestare cu Giardia pana la pubertate
    Foarte frecventa este si Giardia (lambliaza), determinata de parazitul giardia (sau lamblia). Acesta se localizeaza cel mai frecvent in intestinul subtire, dar poate invada si caile biliare si vezica biliara.
    Transmiterea se face pe cale digestiva, prin consum de apa sau alimente contaminate, precum si prin maini murdare. 40% dintre copii nu prezinta nici un simptom, dar atunci cand infestatia este masiva, pot aparea dureri de stomac, greata, dureri de cap, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate, crampe abdominale, diaree, varsaturi. In mod normal orice copil face cel putin trei episoade para3_400de infestare cu Giardia pana la pubertate.

    Oxiurii: infestarea se produce fie prin consumul de fructe, legume nespalate, fie prin miiinile nespalate
    Ouale tranverseaza tubul digestiv si se transforma in larve, apoi devin viermi adulti. Odata ajunse in organism, femelele inainteaza in tubul digestiv si ies prin anus, pentru a-si depune ouale in pliurile anusului. Acest lucru, care se intimpla de obicei in cursul noptii, provoaca mancarimi intense in zona anusului, obligind copilul sa se scarpine.
    Prin scarpanare exista pericolul ca cel mic sa se autoinfesteze. Ouale ajung pe degetele copilului, in special sub unghii. Copilul duce apoi degetele la gura, iar ouale ajung din nou in organism.
    Retineti ca ouale pot supravietui pe haine, pe lenjeria de pat, pe jucarii, pe maini, pe sol, pe diverse suprafete, sub unghii, simptomele fiind: mancarimi in zona anusului (mai frecvent noaptea si spre dimineata), inrosirea pielii sau iritatii la nivelul anusului, mancarimi la nivelul vulvei la fetite, iritabilitate, somn agitat, oboseala, nervozitate, diaree. La fetite pot aparea si infectii ale organelor genitale (vaginite, leucoree)
para4_400

Ce ajuta copilul sa scape mai usor de paraziti

    In ceea ce priveste medicamentele pentru paraziti, acestea pot induce o hepatita toxica, daca se fac cure repetate. Din experienta, pot spune ca  in Romania, s-a ajuns la o adevarata manie in ceea ce priveste parazitii si tratamentul acestora. Multi dintre copiii nostri cand ajung la pubertate au "la activ" minimum 3-5 cure de tratamente medicamentoase pentru deparazitare. Iar aceste cure repetate pot determina o hepatita toxica.
    O alimentatie echilibrata, bazata pe legume, fructe, cereale, lactate, carne alba, chiar si dulciuri, dar nu exces. Si pentru respectarea regulilor de igiena alimentara: spalarea fructelor si legumelor, respectarea lantului frigorific pentru carne si preparatele din carne, spalarea corecta a mainilor inainte de fiecare masa, atit ale copiilor cat si ale parintilor. Toate acestea pot creste imunitatea organismului si pot ajuta copilul sa scape mai usor de paraziti.
    Tratamentul parazitozelor se face doar la indrumarea medicului si este specific fiecarui individ, mai ales este diferentiata la copii si adulti, din cauza toxicatatii medicamentelor. Antiparazitarele nu tin loc de profilaxie, ceea ce inseamna ca dupa o astfel cura copilul se poate reinfesta oricand. De aceea, este nevoie de igiena si o alimentatie echilibrata.