Actionati activ cand sunteti copiii la un loc de joaca. Nu va fi greu - probabil ca va cer sa ii urmariti sa urce, sa sara si sa alerge.
Verificati locurile de joaca unde copiii dvs. se joaca. Cautati pericole, cum ar fi echipamente ruginite sau rupte si suprafete periculoase. Raportati eventualele pericole la scoala sau biroul local corespunzator.
Invatati copiii ca impingerea, imbulzirea in timp ce se afla pe terenul de joaca pot fi periculoase.
Ce trebuie sa facem la un loc de joaca?
Rochiile nu sunt adecvate pentru loc de joaca. Indepartati colierele, posetele, esarfele sau imbracamintea cu snururi care se pot prinde pe echipament si prezinta un pericol de strangulare. Chiar si castile pot fi periculoase pe un loc de joaca, asa ca le puteti pastra pentru biciclete.
Copiii mici se pot juca diferit decat copiii mari. Este important sa aveti o zona de joaca separata pentru copiii sub 5 ani.
Alegeti zona de joaca corecta pe baza varstei copilului. Asigurati-va ca copiii folosesc echipament de joaca pentru copii adecvat varstei. Zonele separate de joaca pentru copii sub 5 ani ar trebui sa fie disponibile si intretinute.
Pentru copiii care invata sa mearga, zona de joaca ar trebui sa aiba o suprafata lina si usoara de deplasare.
Daca bebelusul are un control destul de bun al capului si poate sa se aseze (de obicei, in jurul varstei de 9 luni), dati copilului in leagan. Asigurati conditii de siguranta pe suprafata inconjuratoare a echipamentelor de pe teren.
Evitati terenurile de joaca cu suprafete fara absorbtie de impact, cum ar fi asfaltul, betonul, iarba, pamantul sau pietrisul.
Materialele de suprafata recomandate includ: nisip, pietris de silicon, aschii de lemn, pasla si cauciuc maruntit. Suporturile de cauciuc, gazonul sintetic si alte materiale artificiale sunt, de asemenea, suprafete sigure si necesita o intretinere mai redusa.
Suprafata trebuie sa fie de cel putin 12 centimetri adancime si sa se extinda cu cel putin 6 picioare in toate directiile in jurul echipamentului stationar. In functie de inaltimea echipamentului, este posibil ca suprafata sa fie extinsa la mai mult de 6 picioare.
Pentru leagane, asigurati-va ca suprafata se extinde, in spate si in fata, de doua ori inaltimea barei de suspendare. Deci, daca partea superioara a leaganului este de 10 picioare inaltime, suprafata trebuie sa se extinda la 20 de picioare.
Verificati daca terenurile de joaca sunt inspectate si intretinute de personal calificat. Verificati dublu cu scoala si centrul de ingrijire a copilului pentru a va asigura ca au echipament de joaca adecvat pentru varsta lui si bine intretinut.
Daca exista pericole la locul de joaca public sau in curtea din spate, raportati-le imediat si nu permiteti copiilor sa foloseasca echipamentul pana cand nu este sigur.
Raportati orice risc de siguranta la locul de joaca ce poate aparea la organizatia responsabila pentru acest spatiu (de exemplu, scoala, autoritatea de parc sau consiliul local).
De asemenea, in cazul in care observati ca toboganele, leaganele si balansoarele au parti ascutite in exterior evitati sa lasati copilul pe ele.