Prevenirea cariilor
Daca sunteti predispus la carii, este probabil ca si copilul dumneavoastra sa aiba astfel de probleme. De aceea, simpla periere si igiena orala nu ajuta la prevenirea cariilor. Daca micutul se plange ca il doare o masea sau un dinte, acesta poate fi un semn ca are o carie si trebuie sa il duceti la cabinetul stomatologic.
Cand toti dintii primari ai copilului au iesit (de regula in jurul varstei de 2 ani si jumatate), medicul stomatolog poate incepe sa ii faca o fluorizare, care ajuta la intarirea smaltului dintilor si prevenirea cariilor. Cariile sunt cauzate de bacterii si de resturile de mancare. Daca acestea nu sunt indepartate prin periaj, pe dinti se depune acidul care erodeaza smaltul acestora si apoi se formeaza cariile. Astfel, prin fluorizare, smaltul dintilor se intareste si acidul nu va mai pentra atat de usor.
Pe masura ce copilul dumneavoastra creste, el trebuie sa mearga periodic la un control stomatologic, o data la 3 luni sau macar o data pe an, in functie de recomandarea medicului stomatolog. Limitarea consumului de dulciuri, periajul dintilor si folosirea atei dentare il vor ajuta pe copil sa aiba dinti sanatosi si un zambet frumos.
Decolorare poate aparea, de asemenea, ca urmare a utilizarii prelungite a antibioticelor si medicamentelor care contin mult zahar. De aceea, copiii trebuie incurajati sa se spele pe dinti dupa ce si-au luat medicamentele, mai ales daca acestea sunt luate pe tremen lung.
Spalarea dintilor de cel putin doua ori pe zi si folosirea atei dentare ajuta la mentinerea sanatatii orale a copiilor. De la varsta de 2-3 ani, copiii se pot spala singuri pe dinti, insa parintii trebuie sa ii supravegheze. Copiii nu trebuie sa folosesca o cantitate foarte mare de pasta, ci este suficient sa foloseasca o cantitate cat un bob de mazare. Parintii trebuie sa se asigura ca micutii nu inghit pasta atunci cand se spala pe dinti.
Inceperea igienii orale la copii
O igiena orala corespunzatoare la copii incepe chiar inainte de aparitia primilor dinti. Chiar daca dintii micutului nu au iesit inca, nu inseamna ca ei nu sunt acolo. Dintii bebelusului incep sa se formeze chiar din al doilea trimestru de sarcina. La nastere, bebelusul are deja 20 de dinti primari formati, dintre care unii sunt complet formati la nivelul maxilarului. Stergerea gingiilor bebelusului cu un prosop umed dupa alaptare previne acumularea bacteriilor. Cand apar primii dinti ai copilului, puteti sa ii periati cu o periuta de dinti pentru copii, cu perii moi.
Principalul obiectiv al unui control stomatologic este de a preveni eventualele probleme legate de sanatatea orala a copilului, inainte ca acestea sa apara, precum si intretinerea prin controalele de rutina si ingrijirea zilnica corespunzatoare a dintilor si gingiilor.
Chiar si bebelusii pot avea probleme cu cariile dentare atunci cand parintii nu adopta o alimentatie corecta in familie. Spre exemplu, daca bebelusul este lasat sa adoarma cu biberonul in gura, acest lucru ii poate afecta dintii. Atunci cand zaharurile raman mai multe ore pe dintii copilului, acestea afecteaza smaltul lor.
Daca va ganditi sa va duceti copilul la um cabinet stomatologic, trebuie sa stiti ca exista mai multe cabinete speciale pentru copii, unde medicii respectivi se pot ocupa de orice problema legata de sanatatea orala a micutilor. Acestia iti vor spune exact daca este cazul sa mergi cu micutul la un specialist in ortodontie, care va corecta pozitia dintilor sau te va indruma catre un specialist in chirurgie daca se pune problema realinierii maxilarului.