Vitamina D este adesea numita vitamina „soarelui” deoarece organismele noastre o pot produce atunci cand pielea noastra este expusa la soare. In jur de 10-15 minute de expunere la soare pe zi a fetei, mainilor si bratelor – fara lotiune pentru protectia solara – sunt suficiente pentru a produce cantitatea de vitamina D necesara organismului. Deoarece este o vitamina liposolubila, este depozitata in celulele de grasime pentru zilele si saptamanile in care nu stam prea mult la soare.
Principala functie a vitaminei D este mentinerea nivelurilor adecvate de calciu in sange. O alta functie a vitaminei D este mentinerea nivelurilor corespunzatoare de fosfor in sange. Vitamina D coordoneaza productia proteinelor legate de calciu care activeaza in oase si rinichi. Pentru ca aceasta legatura este dependenta de vitamina K, rezulta de aici interactiunea absolut necesara intre vitaminele D si K.
Este nevoie sa mancam mai multe alimente care contin vitamina D sau sa luam suplimente nutritive atunci cand intampinam probleme precum:
Fracturi osoase frecvente
Deformari osoase sau o intarziere de crestere la copii
Dureri osoase sau oase moi
Exista o lipsa de expunere la lumina soarelui din diverse motive, inclusiv geografice, utilizarea de protectie solara sau purtarea de imbracaminte sau accesorii de protectie.
Care este doza zilnica recomandata
Pentru copii si adulti cu varsta pana la 50 ani, 200 Unitati internationale (UI) reprezinta cantitatea recomandata de vitamina D pe zi. La sugari si copii, deficitul de vitamina D se manifesta prin rahitism, o afectiune caracterizata prin deformarea oaselor si intarzierea cresterii. Laptele matern nu poate contine o cantitate suficienta de vitamina D. De aceea, sugarii alaptati necesita suplimente de vitamina D. Bebelusilor le este recomandata vitamina D inca din ziua a 7-a de viata (solutie orala, 2 picaturi o data pe zi sau conform indicatiilor de pe prospectul suplimentului respectiv).
Totusi, aceste recomandari au fost stabilite pentru a asigura consumul adecvat al vitaminei in primul rand pentru sanatatea oaselor. Majoritatea expertilor sustin faptul ca sunt necesare niveluri mai ridicate de consum pentru efecte optime. Anumiti cercetatori recomandarea ridicata pana la 2.000 UI pe zi, in mod special la persoanele in varsta si la alte grupuri de risc. Cu toate acestea, un aport alimentar excesiv de vitamina D poate fi toxic. Toxicitatea vitaminei D poate veni fie de la alimentele pe baza de plante (D2) sau de la cele animale (D3). Simptomele de toxicitate includ pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi, tensiune arteriala ridicata sau disfunctii ale rinichilor.
Cum obtinem un supliment de vitamina D
Puneti la gratar sau la cuptor somon bogat in vitamina D o data pe saptamana.
Consumati cel putin 2 cani pe zi de lapte imbogatit cu vitamina D
Folositi lapte in locul apei atunci cand preparati ciocolata calda, supe sau sosuri.
Presarati ton deasupra unei salate pentru un pranz sanatos sau pregatiti sandwich-uri din salata de ton.
Verificati etichetele si alegeti cereale pentru micul dejun care sunt imbogatite cu vitamina D.
Daca consumati bauturi din soia, alegeti o marca imbogatita cu vitamina D.
Alegeti iaurturi si branzeturi imbogatite cu vitamina D ori de cate ori aveti posibilitatea.